Gingivitis

Gingivitis is een bacteriële infectie van de tandvleesrand.  Meestal wordt gingivitis gekenmerkt door roodheid van het tandvlees en bloeding bij poetsen of bij het eten van een appel.  Soms is er ook spontane bloeding (’s nachts bloed op het hoofdkussen) of zwelling van het tandvlees.

Gezond tandvlees is lichtroze van kleur en bloedt niet bij poetsen.

Tandvlees kan ontstoken geraken door mondbacteriën,  die zich in de vorm van “tandplaque” hechten aan de tanden.  Deze tandplaque vormt zich vooral op plaatsen waar het poetsen moeilijker is, zoals tussen de tanden, achteraan in de mond en aan de binnenkant van de tanden.  Wanneer tandplaque verhardt, wordt het tandsteen genoemd.

Het is dus zaak om de bacteriële tandplaque elke dag heel goed weg te poetsen, zodat de bacteriën niet de kans krijgen om het tandvlees te doen ontsteken. Hierbij is het belangrijk dat er niet alleen met een tandenborstel wordt gepoetst, maar ook tussen de tanden.  De ruimtes tussen de tanden kunnen immers veel tandplaque herbergen en moeten dagelijks worden gereinigd met tandfloss, tandenstokers of interdentale borsteltjes.

Wanneer er sprake is van gingivitis, is een grondige professionele reiniging van de tanden nodig.  Dit kan door de tandarts of door de parodontoloog gebeuren.  Er wordt dan ook best een mondhygiëne instructie gegeven, zodat de poetstechniek wordt bijgestuurd en aangepast aan de specifieke problematiek.

Bij rokers kan er sprake zijn van gingivitis, zonder bloeding of roodheid van het tandvlees.  Door het roken is de doorbloeding van het tandvlees immers minder goed, waardoor de symptomen niet altijd duidelijk zijn.  Nochtans zijn rokers veel gevoeliger voor tandvleesproblemen dan niet-rokers.

Wanneer gingivitis onbehandeld blijft, kan het evolueren naar “parodontitis“.  Dit is een diepere ontsteking, waarbij ook het kaakbot rondom de tanden aangetast wordt, en waardoor de tanden uiteindelijk los kunnen komen te staan en verloren gaan.